Pokaż menu

Czerwone wino i ciemna czekolada czynią cuda

Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego wina i czekolady.  Najnowsze badania dowodzą, że zawarte w nich  substancje pomagają „odmłodzić” komórki. Sprawiają, że  wyglądają i zaczynają funkcjonować, jak młode komórki. 

Zespół naukowców z Exeter University  w Wielkiej Brytanii zaaplikował do komórek  związki chemiczne zwane flawonoidami.  Flawonoidy znane są z właściwości  przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych  i występują w czerwonym winie,  ciemnej czekoladzie, ale też w jagodach  i winogronach. Jaki był efekt? W ciągu  zaledwie kilku godzin komórki zaczęły się  dzielić. Co więcej, ich telomery, zwane  również „wskaźnikami wieku” zaczęły się  wydłużać. Telomery to zakończenia chromosomów,  które z wiekiem zaczynają się  skracać. Ich zadaniem jest utrzymanie  DNA w stanie nienaruszonym. 

Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich  badań pozwolą opracować terapię, która  pomoże ludziom starzeć się łagodniej  i bez problemów zwyrodnieniowych,  a więc zachować młodość na dłużej.  Jednym z powodów, dla których starsze  osoby stają się bardziej podatne  na choroby, jest bowiem to, że tkanki  gromadzą starzejące się komórki, które  są żywe, ale nie rosną lub nie funkcjonują  tak, jak powinny. To pierwszy krok,  aby ludzie mogli żyć dłużej, ciesząc się  zdrowiem przez całe życie. 

Czerwone wino to napój alkoholowy,  który od wieków towarzyszy ucztom,  posiłkom i rytuałom ludów i narodów  na całym świecie. Po czerwone wino  sięga się zwykle podczas ważnych uroczystości,  oficjalnych okazji, spotkań rodzinnych,  których w okresie świąteczno-noworocznym nie brakuje. 

Główny, aktywny składnik jaki zawiera  wino to resweratrol. Oprócz tego, że  zmniejsza on ryzyko przedwczesnego  starzenia się komórek to również dostarcza  witamin i minerałów. Zdaniem wielu  istnieje kilkanaście powodów, dla których  warto w sposób umiarkowany pić  czerwone wino bez wyrzutów sumienia. 

Zapobiega otyłości 

Przeciwutleniacze, które zawiera czerwone  wino są w stanie aktywować działanie  genu zapobiegającego formowaniu się  nowych komórek tłuszczowych. Cecha  ta w połączeniu z działaniem oczyszczającym,  zmniejsza ryzyko otyłości  i wspomaga utratę tkanki tłuszczowej  u pacjentów z nadwagą. 

Eliminuje bakterie z jamy ustnej 

Codzienne wypijanie małego kieliszka  czerwonego wina pomoże zapobiegać  chorobom zębów i dziąseł. Dzięki swoim  właściwościom antybakteryjnym, czerwone  wino zapobiega namnażaniu się  szkodliwych mikroorganizmów i bakterii  takich jak streptokoki, powodujących  m.in. ubytki oraz zapalenie dziąseł. Ten  rodzaj wina jest również idealny w niwelowaniu  nieprzyjemnego zapachu  z ust jak również innych symptomów  będących skutkiem infekcji jamy ustnej. 

Poprawia pracę mózgu 

Regularne dostarczanie organizmowi  przeciwutleniaczy pomaga zmniejszyć  stany zapalne organizmu oraz zmniejsza  ryzyko utraty elastyczności naczyń  krwionośnych. To z kolei jest kluczowym  czynnikiem w odpowiednim dotlenieniu  mózgu. Już jeden kieliszek wina dziennie  wystarczy, by zmniejszyć ryzyko demencji  starczej oraz przedwczesnego  starzenia się komórek i tkanek. 

Chroni skórę przed szkodliwym  działaniem słońca 

Flawonoidy zawarte w tym napoju są  doskonałe, aby chronić skórę przed  szkodliwym działaniem promieni słonecznych,  zwłaszcza promieniowania  UV, które znacznie narusza skórę. 

Zapobiega depresji 

Wypijanie 3 do 4 kieliszków czerwonego  wina tygodniowo może pomóc pobudzić  produkcję hormonów takich jak  serotonina czy endorfina – oba mają  ścisły związek z dobrym samopoczuciem  i zadowoleniem. Antyoksydanty,  jakie zawiera czerwone wino zmniejszają  wydzielanie kortyzolu, znanego jako  hormon stresu. Poprawiają również nastrój,  co chroni przed stresem i depresją. 

Poprawia zdrowie układu  oddechowego 

Właściwości przeciwzapalne i oczyszczające  jakie wykazuje czerwone wino, ułatwiają  oczyszczanie dróg oddechowych oraz  zmniejszają ryzyko zniszczeń w komórkach  i tkankach. Oznacza to, że picie czerwonego  wina w małych porcjach jest wielkim  sprzymierzeńcem w unikaniu tworzenia  się złośliwych guzów w płucach. 

Chroni serce 

Kieliszek czerwonego wina dziennie  dla kobiet i dwa dla mężczyzn może  pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia  chorób układu sercowo-naczyniowego,  związanych ze złym cholesterolem  LDL oraz z nadciśnieniem. Właściwości  przeciwutleniające, jakie wykazuje  czerwone wino zmniejszają utlenianie  się lipidów w arteriach i zwiększają ich  elastyczność. Dzięki temu poprawia się  przepływ krwi. 

Pomaga zwalczyć zmęczenie 

Kolejną wielką zaletą tego napoju jest  fakt, że może pomóc organizmowi zebrać  energię w momentach zmęczenia  lub znużenia, poprawiając pracę komórek  i pomagając w lepszej wydajności  fizycznej oraz umysłowej. 

Pomaga kontrolować infekcje  układu moczowego 

Dzięki temu, że wino jest silnym diuretykiem  oraz że wykazuje właściwości przeciwutleniające – pomaga zmniejszyć  namnażanie się szkodliwych bakterii  w układzie moczowym. Jego właściwości  ściągające pomagają zadbać o pęcherz  oraz wspomagają wydalanie bakterii  oraz szkodliwych składników, które  gromadzą się w układzie moczowym. 

Zapobiega zaćmie 

Pięcioletnie badanie przeprowadzone  na Islandii potwierdza, że u pijących  umiarkowane ilości czerwonego wina  ryzyko wystąpienia katarakty spadało  aż o 32%. 

Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,  a zwłaszcza raka jelita grubego 

Uczeni z University of Virginia odkryli,  że substancje znajdujące się w skórce  czerwonych winogron mogą zabijać  komórki rakowe. Resweratrol blokuje  w komórkach rakowych zdolność wytwarzania  kluczowego białka, które  jest budulcem guzów nowotworowych.  Natomiast na Uniwersytecie Stanu Nowy  Jork w Stony Brook oszacowano, że  amatorzy czerwonego wina mieli o 68%  mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów  złośliwych jelita grubego. 

Zapobiega cukrzycy typu 2 

Jak ustalili naukowcy z Austrii, kieliszek  czerwonego wina dziennie zmniejsza  oporność organizmu na insulinę – hormonu,  od którego zależy m.in. gospodarka  węglowodanami. W czasopiśmie  „Diabetology” opublikowano wyniki  analizy nawyków i warunków spożywania  alkoholu przez 70 551 duńskich  mężczyzn i kobiet. Każdą osobę monitorowano  średnio przez 5 lat. Duńczycy  ustalili, że picie wina 3–4 dni w tygodniu  było powiązane z najniższym ryzykiem  cukrzycy. Osoby, które piły 7 kieliszków  wina tygodniowo, były o 25–30%  mniej narażone na wystąpienie cukrzycy  od tych, które spożywały mniej niż  jeden kieliszek. 

Ogranicza skutki osteoporozy 

Jak wynika z przeglądu 13 analiz związanych  z tą chorobą, dokonanego  pod przewodnictwem dr Kariny Berg  z Montefiore Medical Center, osoby  pijące lampkę wina dziennie o blisko  20% rzadziej doznawały złamania stawu  biodrowego niż abstynenci. Ale już  2 lampki dziennie zwiększały zagrożenie  złamaniem blisko dwukrotnie w porównaniu  z grupą niepijących! 

Czerwone wino to napój uwielbiany  przez miliony osób na całym świecie –  jest smaczny i pasuje do wielu posiłków,  a ponadto jego właściwości odżywcze  doskonale wpływają na zdrowie. Ale  oczywiście, nie należy go spożywać  w zbyt dużych ilościach. Aby zwrócić  uwagę amatorów wina i innych napojów  alkoholowych wprowadzono termin:  standardowa porcja alkoholu. Jest to  10 g 100% alkoholu, który zawarty jest  w 250 ml piwa (5%) lub w 100 ml wina  (12%), albo w 30 ml wódki (40%). Oznacza  to, że: 
• butelka piwa (0,5 l) to 2 porcje alkoholu, 
• butelka wina (0,75 l) to 7,5 porcji alkoholu, 
• butelka wódki (0,5 l) to 17 porcji alkoholu. 

Im więcej standardowych porcji alkoholu  spożyje pijący podczas jednej  okazji picia, tym większe będzie stężenie  alkoholu w jego organizmie. Aby  uniknąć negatywnych konsekwencji  spożywania alkoholu, trzeba monitorować  jego wypijaną ilość. Na podstawie  badań naukowcy WHO ustalili  poziom spożywania alkoholu związany  z przeciętnie najmniejszym ryzykiem  szkód zdrowotnych. 

Dla mężczyzn: 
• w przypadku picia okazjonalnego  spożywanie jednorazowo nie więcej  niż 6 porcji standardowych (60 g  100% alkoholu), tzn. nie więcej niż  3 półlitrowe butelki piwa, 3 kieliszki  wina o pojemności 200 ml lub 180 ml  wódki; 
• przy piciu codziennym: zachowanie  co najmniej 2 dni abstynencji (najlepiej  dzień po dniu) w tygodniu, nieprzekraczanie  4 porcji standardowych  (tzn. 40 g 100% alkoholu) dziennie;  4 porcje alkoholu to: 2 półlitrowe piwa,  2 kieliszki wina o pojemności 200 ml  lub 120 ml wódki; 
• w ciągu tygodnia wypijanie nie więcej  niż 280 g 100% alkoholu, co jest  równoważne z około 13 półlitrowymi  butelkami piwa, nieco ponad 3 butelkami  wina (o pojemności 0,75 l)  lub 0,8 l wódki. 

Dla kobiet: 
• w przypadku picia okazjonalnego  spożywanie jednorazowo nie więcej  niż 4 porcji standardowych (40 g  100% alkoholu), tzn. nie więcej niż  dwie półlitrowe butelki piwa, 2 kieliszki  wina o pojemności 200 ml każdy lub  120 ml wódki; 
• przy piciu codziennym: zachowanie  co najmniej dwóch dni abstynencji  (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu,  nieprzekraczanie granicy 2 porcji standardowych  (tzn. 20 g 100% alkoholu)  dziennie; dwie porcje alkoholu to:  1 półlitrowe piwo, 1 kieliszek wina  o pojemności 200 ml lub 60 ml wódki; 
• w ciągu tygodnia wypijanie nie więcej  niż 140 g 100% alkoholu, co jest  równoważne z 7 półlitrowymi butelkami  piwa, niecałymi 2 butelkami wina  (o pojemności 0,75 l) lub 420 ml wódki  (ok. 0,8 półlitrowej butelki).

Autor: dr n. farm. Żaneta Wiśniewska 
Źródło: Świat farmacji, 01/2019

25 stycznia, 2019 powrót