Czerwone wino i ciemna czekolada czynią cuda

Dobra wiadomość dla miłośników czerwonego wina i czekolady. Najnowsze badania dowodzą, że zawarte w nich substancje pomagają „odmłodzić” komórki. Sprawiają, że wyglądają i zaczynają funkcjonować, jak młode komórki.
Zespół naukowców z Exeter University w Wielkiej Brytanii zaaplikował do komórek związki chemiczne zwane flawonoidami. Flawonoidy znane są z właściwości przeciwutleniających oraz przeciwzapalnych i występują w czerwonym winie, ciemnej czekoladzie, ale też w jagodach i winogronach. Jaki był efekt? W ciągu zaledwie kilku godzin komórki zaczęły się dzielić. Co więcej, ich telomery, zwane również „wskaźnikami wieku” zaczęły się wydłużać. Telomery to zakończenia chromosomów, które z wiekiem zaczynają się skracać. Ich zadaniem jest utrzymanie DNA w stanie nienaruszonym.
Naukowcy mają nadzieję, że wyniki ich badań pozwolą opracować terapię, która pomoże ludziom starzeć się łagodniej i bez problemów zwyrodnieniowych, a więc zachować młodość na dłużej. Jednym z powodów, dla których starsze osoby stają się bardziej podatne na choroby, jest bowiem to, że tkanki gromadzą starzejące się komórki, które są żywe, ale nie rosną lub nie funkcjonują tak, jak powinny. To pierwszy krok, aby ludzie mogli żyć dłużej, ciesząc się zdrowiem przez całe życie.
Czerwone wino to napój alkoholowy, który od wieków towarzyszy ucztom, posiłkom i rytuałom ludów i narodów na całym świecie. Po czerwone wino sięga się zwykle podczas ważnych uroczystości, oficjalnych okazji, spotkań rodzinnych, których w okresie świąteczno-noworocznym nie brakuje.
Główny, aktywny składnik jaki zawiera wino to resweratrol. Oprócz tego, że zmniejsza on ryzyko przedwczesnego starzenia się komórek to również dostarcza witamin i minerałów. Zdaniem wielu istnieje kilkanaście powodów, dla których warto w sposób umiarkowany pić czerwone wino bez wyrzutów sumienia.
Zapobiega otyłości
Przeciwutleniacze, które zawiera czerwone wino są w stanie aktywować działanie genu zapobiegającego formowaniu się nowych komórek tłuszczowych. Cecha ta w połączeniu z działaniem oczyszczającym, zmniejsza ryzyko otyłości i wspomaga utratę tkanki tłuszczowej u pacjentów z nadwagą.
Eliminuje bakterie z jamy ustnej
Codzienne wypijanie małego kieliszka czerwonego wina pomoże zapobiegać chorobom zębów i dziąseł. Dzięki swoim właściwościom antybakteryjnym, czerwone wino zapobiega namnażaniu się szkodliwych mikroorganizmów i bakterii takich jak streptokoki, powodujących m.in. ubytki oraz zapalenie dziąseł. Ten rodzaj wina jest również idealny w niwelowaniu nieprzyjemnego zapachu z ust jak również innych symptomów będących skutkiem infekcji jamy ustnej.
Poprawia pracę mózgu
Regularne dostarczanie organizmowi przeciwutleniaczy pomaga zmniejszyć stany zapalne organizmu oraz zmniejsza ryzyko utraty elastyczności naczyń krwionośnych. To z kolei jest kluczowym czynnikiem w odpowiednim dotlenieniu mózgu. Już jeden kieliszek wina dziennie wystarczy, by zmniejszyć ryzyko demencji starczej oraz przedwczesnego starzenia się komórek i tkanek.
Chroni skórę przed szkodliwym działaniem słońca
Flawonoidy zawarte w tym napoju są doskonałe, aby chronić skórę przed szkodliwym działaniem promieni słonecznych, zwłaszcza promieniowania UV, które znacznie narusza skórę.
Zapobiega depresji
Wypijanie 3 do 4 kieliszków czerwonego wina tygodniowo może pomóc pobudzić produkcję hormonów takich jak serotonina czy endorfina – oba mają ścisły związek z dobrym samopoczuciem i zadowoleniem. Antyoksydanty, jakie zawiera czerwone wino zmniejszają wydzielanie kortyzolu, znanego jako hormon stresu. Poprawiają również nastrój, co chroni przed stresem i depresją.
Poprawia zdrowie układu oddechowego
Właściwości przeciwzapalne i oczyszczające jakie wykazuje czerwone wino, ułatwiają oczyszczanie dróg oddechowych oraz zmniejszają ryzyko zniszczeń w komórkach i tkankach. Oznacza to, że picie czerwonego wina w małych porcjach jest wielkim sprzymierzeńcem w unikaniu tworzenia się złośliwych guzów w płucach.
Chroni serce
Kieliszek czerwonego wina dziennie dla kobiet i dwa dla mężczyzn może pomóc zmniejszyć ryzyko wystąpienia chorób układu sercowo-naczyniowego, związanych ze złym cholesterolem LDL oraz z nadciśnieniem. Właściwości przeciwutleniające, jakie wykazuje czerwone wino zmniejszają utlenianie się lipidów w arteriach i zwiększają ich elastyczność. Dzięki temu poprawia się przepływ krwi.
Pomaga zwalczyć zmęczenie
Kolejną wielką zaletą tego napoju jest fakt, że może pomóc organizmowi zebrać energię w momentach zmęczenia lub znużenia, poprawiając pracę komórek i pomagając w lepszej wydajności fizycznej oraz umysłowej.
Pomaga kontrolować infekcje układu moczowego
Dzięki temu, że wino jest silnym diuretykiem oraz że wykazuje właściwości przeciwutleniające – pomaga zmniejszyć namnażanie się szkodliwych bakterii w układzie moczowym. Jego właściwości ściągające pomagają zadbać o pęcherz oraz wspomagają wydalanie bakterii oraz szkodliwych składników, które gromadzą się w układzie moczowym.
Zapobiega zaćmie
Pięcioletnie badanie przeprowadzone na Islandii potwierdza, że u pijących umiarkowane ilości czerwonego wina ryzyko wystąpienia katarakty spadało aż o 32%.
Zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów, a zwłaszcza raka jelita grubego
Uczeni z University of Virginia odkryli, że substancje znajdujące się w skórce czerwonych winogron mogą zabijać komórki rakowe. Resweratrol blokuje w komórkach rakowych zdolność wytwarzania kluczowego białka, które jest budulcem guzów nowotworowych. Natomiast na Uniwersytecie Stanu Nowy Jork w Stony Brook oszacowano, że amatorzy czerwonego wina mieli o 68% mniejsze ryzyko rozwoju nowotworów złośliwych jelita grubego.
Zapobiega cukrzycy typu 2
Jak ustalili naukowcy z Austrii, kieliszek czerwonego wina dziennie zmniejsza oporność organizmu na insulinę – hormonu, od którego zależy m.in. gospodarka węglowodanami. W czasopiśmie „Diabetology” opublikowano wyniki analizy nawyków i warunków spożywania alkoholu przez 70 551 duńskich mężczyzn i kobiet. Każdą osobę monitorowano średnio przez 5 lat. Duńczycy ustalili, że picie wina 3–4 dni w tygodniu było powiązane z najniższym ryzykiem cukrzycy. Osoby, które piły 7 kieliszków wina tygodniowo, były o 25–30% mniej narażone na wystąpienie cukrzycy od tych, które spożywały mniej niż jeden kieliszek.
Ogranicza skutki osteoporozy
Jak wynika z przeglądu 13 analiz związanych z tą chorobą, dokonanego pod przewodnictwem dr Kariny Berg z Montefiore Medical Center, osoby pijące lampkę wina dziennie o blisko 20% rzadziej doznawały złamania stawu biodrowego niż abstynenci. Ale już 2 lampki dziennie zwiększały zagrożenie złamaniem blisko dwukrotnie w porównaniu z grupą niepijących!
Czerwone wino to napój uwielbiany przez miliony osób na całym świecie – jest smaczny i pasuje do wielu posiłków, a ponadto jego właściwości odżywcze doskonale wpływają na zdrowie. Ale oczywiście, nie należy go spożywać w zbyt dużych ilościach. Aby zwrócić uwagę amatorów wina i innych napojów alkoholowych wprowadzono termin: standardowa porcja alkoholu. Jest to 10 g 100% alkoholu, który zawarty jest w 250 ml piwa (5%) lub w 100 ml wina (12%), albo w 30 ml wódki (40%). Oznacza to, że:
• butelka piwa (0,5 l) to 2 porcje alkoholu,
• butelka wina (0,75 l) to 7,5 porcji alkoholu,
• butelka wódki (0,5 l) to 17 porcji alkoholu.
Im więcej standardowych porcji alkoholu spożyje pijący podczas jednej okazji picia, tym większe będzie stężenie alkoholu w jego organizmie. Aby uniknąć negatywnych konsekwencji spożywania alkoholu, trzeba monitorować jego wypijaną ilość. Na podstawie badań naukowcy WHO ustalili poziom spożywania alkoholu związany z przeciętnie najmniejszym ryzykiem szkód zdrowotnych.
Dla mężczyzn:
• w przypadku picia okazjonalnego spożywanie jednorazowo nie więcej niż 6 porcji standardowych (60 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż 3 półlitrowe butelki piwa, 3 kieliszki wina o pojemności 200 ml lub 180 ml wódki;
• przy piciu codziennym: zachowanie co najmniej 2 dni abstynencji (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu, nieprzekraczanie 4 porcji standardowych (tzn. 40 g 100% alkoholu) dziennie; 4 porcje alkoholu to: 2 półlitrowe piwa, 2 kieliszki wina o pojemności 200 ml lub 120 ml wódki;
• w ciągu tygodnia wypijanie nie więcej niż 280 g 100% alkoholu, co jest równoważne z około 13 półlitrowymi butelkami piwa, nieco ponad 3 butelkami wina (o pojemności 0,75 l) lub 0,8 l wódki.
Dla kobiet:
• w przypadku picia okazjonalnego spożywanie jednorazowo nie więcej niż 4 porcji standardowych (40 g 100% alkoholu), tzn. nie więcej niż dwie półlitrowe butelki piwa, 2 kieliszki wina o pojemności 200 ml każdy lub 120 ml wódki;
• przy piciu codziennym: zachowanie co najmniej dwóch dni abstynencji (najlepiej dzień po dniu) w tygodniu, nieprzekraczanie granicy 2 porcji standardowych (tzn. 20 g 100% alkoholu) dziennie; dwie porcje alkoholu to: 1 półlitrowe piwo, 1 kieliszek wina o pojemności 200 ml lub 60 ml wódki;
• w ciągu tygodnia wypijanie nie więcej niż 140 g 100% alkoholu, co jest równoważne z 7 półlitrowymi butelkami piwa, niecałymi 2 butelkami wina (o pojemności 0,75 l) lub 420 ml wódki (ok. 0,8 półlitrowej butelki).
Autor: dr n. farm. Żaneta Wiśniewska
Źródło: Świat farmacji, 01/2019