Pokaż menu

Fenomen zielonej herbaty

Nikt nie wie, jaka jest prawdziwa historia odkrycia herbaty, choć istnieje na ten temat wiele legend. Do Europy została przywieziona na początku XVII w. przez holenderskich i portugalskich kupców.

Herbata ma dwie łacińskie nazwy: szwedzki botanik, Karol Linneusz, nazwał ją Thea sinensis, zaś jego brytyjski kolega, sir George Watt, przechrzcił ją w XIX w. na Camellia sinensis. Nazwa „Camellia” pochodzi od nazwiska Georga Josepha Kamela, jezuity i farmaceuty, który napisał dzieje roślinności Filipin. W literaturze fachowej obie nazwy są używane zamiennie. Camelia sinensis, zwana również herbatą chińską lub krzewem herbacianym, jest małym zmiennym zimozielonym krzewem o skórzastych eliptycznych liściach. Istnieje wiele jej odmian hodowanych w różnych zakątkach świata. Obok oryginalnych odmian krzewów herbacianych pochodzących z Chin (łac. Camellia sinensis odmiana sinensis) lub Assamu (łac. Camellia si nensis odmiana assamica), uprawia się także tzw. hybrydy – rośliny powstałe ze skrzyżowania tych dwu odmian.

Z krzewu herbacianego otrzymuje się kilka produktów w zależności od długości procesu fermentacji liści, m.in. herbatę białą, czarną, żółtą, oolong (ulung) i zieloną. Najbardziej szlachetną, bo zachowującą najwięcej wartości i witamin, jest herbata zielona. W przeciwieństwie do odmiany czarnej nie poddaje się jej procesowi fermentacji. Świeżo zerwane liście pozostawia się do przeschnięcia, a następnie, w wyniku obróbki cieplnej, powstrzymuje się proces fermentacji. Dzięki etapowi podgrzewania enzymy zostają unieczynnione, a połączenia alkaloidów z garbnikami zachowane. W wielu regionach wysokiej klasy zielone herbaty produkuje się klasyczną, starożytną metodą, wykonując wszystkie czynności ręcznie. Częściej jednak produkcja odbywa się mechanicznie. Herbata zielona ma smak bardziej gorzki niż czarna, a w filiżance napar przybiera barwę jaśniejszą, zbliżoną do cytrynowo-żółtej lub słomkowej.

Skład zielonej herbaty

Camellia sinensis zawiera:

Ilość katechin w herbacie zależy od czasu trwania procesu fermentacji, dla tego zielona herbata wykazuje wyższą zawartość pochodnych katechinowych w porównaniu z innymi herbatami;

Zastosowanie i działanie

W chińskiej medycynie moc zielonej herbaty wykorzystuje się w leczeniu zaburzeń trawiennych, bólów głowy, zatruć alkoholowych i rozstrojów żołądka. Ciekawostką jest, że zielona herbata pojawiając się po raz pierwszy w Europie w XVII w., początkowo dostępna była przede wszystkim w aptekach, jako środek przeciwko rozstrojowi żołądka, wzdęciom oraz jako lek przeciwgośćcowy. Obecnie uważa się, że większość jej właściwości wynika z faktu, że składniki zielonej herbaty są silnymi „zmiataczami wolnych rodników”. Wiele chorób przewlekłych i stanów zapalnych jest wynikiem stresu oksydacyjnego i generowania wolnych rodników.

Właściwości zielonej herbaty

Zielona herbata ma również szereg innych zastosowań. Chłodny napar polecany jest do przemywania oczu przy zapaleniu spojówek oraz powiek. Wyciągi z niej używane są do produkcji kosmetyków, np. kremów, szamponów, żeli, mleczek, maseczek, które m.in. wzmacniają cebulki włosowe, chronią skórę przed działaniem promieni słonecznych, bakterii i grzybów. Japońscy naukowcy wierzą także, że w zielonej herbacie tkwi tajemnica długiego życia. Zawarte w niej składniki wpływają bowiem hamująco na procesy starzenia się organizmu – zielona herbata jest świetnym antyoksydantem, zmiataczem wolnych rodników. Stwierdzono, że EGCG jest 25–100 razy wydajniejszym antyoksydantem niż witaminy C i E.

Podsumowanie

Obecnie na rynku europejskim znajduje się duża ilość różnych herbat zielonych, czarnych, białych, typu ulung oraz suplementów diety, zawierających ekstrakty z zielonej herbaty w kapsułkowanej formie. Działanie zielonej herbaty i jej głównej substancji czynnej – galusanu epigalokatechiny (EGCG), zostało poparte rezultatami wielu badań prze prowadzonych na różnych modelach zwierzęcych, z udziałem ludzi oraz w doświadczeniach in vitro. Wykazano w nich, że związki zawarte w zielonej herbacie wykazują właściwości przeciwutleniające, przeciwnowotworowe, przeciwzapalne i przeciwmiażdżycowe. Zielona herbata jest powszechnie uważana za surowiec bezpieczny, którego spożywanie nie jest związane z działaniami ubocznymi. Ewentualne działania niepożądane i przeciwwskazania do stosowania wynikają z zawartości kofeiny w zielonej herbacie. Dlatego picie tego naparu może być prostym i skutecznym sposobem wspierania naszego zdrowia.

Autor: mgr farm. Barbara Domagała
Źródło: Świat Farmacji, 01/2025

16 marca, 2025 powrót