Aktualności
Nadmiar soli szkodzi sercu i mózgowi
Lubisz jeść słone przekąski? Często dosalasz potrawy na swoim talerzu? Uważaj, bo możesz zachorować nie tylko na nadciśnienie, ale i raka żołądka, osteoporozę czy demencję. Lekarze na całym świecie przypominają, że sól spożywcza (chlorek sodu), konsumowana w nadmiarze, zwiększa ryzyko wystąpienia wielu groźnych chorób.
Badajmy tarczycę!
Tarczyca jest gruczołem wydzielania wewnętrznego. Mieści się w przedniej części szyi, ma kształt motyla i waży 30 gramów. Ten niepozorny narząd koordynuje pracę naszego organizmu. Hormony wytwarzane przez tarczycę odpowiadają m.in. za metabolizm, pracę narządów wewnętrznych,
Przykre następstwa nieleczonego kataru
Katar jest powszechnie bagatelizowanym objawem chorób. Jest nawet mocno zakorzenione porzekadło, że leczony katar trwa 7 dni, a nieleczony tydzień. W rzeczywistości najistotniejszy jest nie tyle czas utrzymywania się objawów, a pewne powikłania, z którymi pacjent może borykać się potem o wiele dłużej.