Jak stosować leki roślinne?
W aptekach coraz częściej pacjenci pytają o naturalne środki lecznicze, mogące stanowić alternatywę dla tradycyjnych farmakoterapeutyków. Warto zatem nie tylko zadbać o szeroki asortyment leków ziołowych, ale również o fachowe doradztwo w kwestii fitoterapii.
Prawidłowe stosowanie leków roślinnych często wymaga szerokiej wiedzy na temat ziołolecznictwa, gdyż niewłaściwe korzystanie z ziół może okazać się niebezpieczne. Ważny jest nie tylko odpowiedni dobór surowca roślinnego, ale też właściwe jego użycie.
Czas trwania fitoterapii
Standardowy okres leczenia ziołami wynosi od 2 do 6 tygodni. Po tym czasie powinna nastąpić 10-dniowa przerwa, po której kurację ziołową można powtórzyć. Wówczas zalecane jest jednak stosowanie innych surowców, których kierunkowe działanie terapeutyczne będzie zbliżone, lub częściową zmianę składu ziół. Dla przykładu: wykazujący właściwości wykrztuśnie i spazmolityczne korzeń lukrecji, który dłużej stosowany może być przyczyną hipokaliemii, obrzęków i zawrotów głowy, można z powodzeniem zastąpić liśćmi podbiału, korzeniem mydlnicy czy korzeniem biedrzeńca.
Dawkowanie
Podobnie jak w przypadków leków syntetycznych wielkość dawki terapeutycznej leku roślinnego zależy m.in. od wieku pacjenta, masy ciała, osobniczej wrażliwości i stanu zdrowia. Dokładne ustalenie dawki ma szczególne znaczenie w przypadku surowców zielarskich wykazujących silne działanie, takich jak: ziele konwalii, ziele miłka wiosennego czy kwiat arniki. Osobom starszym (po 70. roku życia) podaje się dawkę o 1/3 mniejszą niż osobom w średnim wieku. Dawkę ustala się też proporcjonalnie do masy ciała, np. osoba ważąca ok. 30–40 kg powinna przyjąć połowę dawki leku ustalonej dla człowieka o masie 70 kg. Uwzględnienie masy ciała ma szczególne znaczenie w przypadku osób bardzo otyłych lub nadmiernie wychudzonych.
Objętość wodnego wyciągu stosowanego doustnie waha się zwykle od 100 do 500 ml w ciągu dnia. Przy użyciu zewnętrznym wodnych wyciągów ich objętość jest zależna od wielkości powierzchni, na którą mają działać, i sposobu stosowania określonego preparatu roślinnego. Wyciągi alkoholowe do użytku wewnętrznego dawkuje się kroplami. Jednorazowa dawka waha się od 0,5 do 1 g (25–80 kropli) dla nalewek z surowców słabo działających i od 0,2 do 0,5 g (10–25 kropli) dla nalewek z surowców silnie działających.
Warto podkreślić, że znaczenie dla skuteczności działania leku roślinnego jest też szybkość picia wyciągu. Jak się okazuje, lepszy efekt terapeutyczny daje spożywanie naparu lub odwaru powoli, małymi łykami.
Sposoby przyrządzania ziół
Substancje czynne zawarte w surowcach roślinnych najczęściej są ekstrahowane etanolem (nalewki, wyciągi, alkoholatury) lub wodą (odwary, napary, maceraty). Pierwsze zaliczane są do preparatów galenowych i wykonywane w warunkach laboratoryjnych. Wyciągi wodne natomiast, ze względu na małą trwałość, muszą być przygotowywane w danym momencie.
Odwary (łac. Decoctum) przyrządzane są z surowców, których składniki czynne nie są termolabilne, oraz z surowców twardych o zwartej budowie tkankowej (korzeni, kłączy, kory, nasion). Uzyskuje się je w wyniku ogrzewania rozdrobnionego surowca lub mieszanki ziołowej z określoną ilością wody. Zioła należy zalać wodą o temperaturze pokojowej, zamieszać i powoli gotować pod przykryciem przez 5–30 minut (w zależności od surowca). Gotowy odwar należy przecedzić przez gazę. Zwykle z jednej części surowca otrzymuje się dziesięć części odwaru.
Napary (łac. Infusio) powinny być przygotowywane w infuzorce. Jednak w warunkach domowych wystarczające jest zalanie rozdrobnionego surowca lub mieszanki ziołowej określoną ilością wrzącej wody i podgrzewanie na łaźni wodnej pod przykryciem. Po 15 minutach napar należy przecedzić przez gazę. Często proces ten jest dodatkowo upraszczany – naparu nie ogrzewa się, ale jedynie przechowuje w cieple (np. w termosie), pod przykryciem, co jakiś czas mieszając. W przeciwieństwie do odwarów w postaci naparów można przygotowywać surowce zawierające substancje wrażliwe na wyższą temperaturę (np. olejki eteryczne) – zwykle ziela, liście i kwiaty. Tradycyjnie napary przyrządzane są z surowców zawierających glikozydy o działaniu nasercowym, takich jak liście naparstnicy wełnistej i purpurowej, ziele miłka wiosennego czy ziele konwalii. Jednak z uwagi na brak możliwości precyzyjnego dawkowania glikozydów ta postać leku nie jest zalecana. W tym wypadku warto rekomendować pacjentom gotowe preparaty o określonej zawartości związków czynnych, np. mianowaną nalewkę z ziela miłka wiosennego (łac. Tinctura Adonis vernalis titrata) lub krople nasercowe zawierające nalewkę z ziela konwalii.
Maceraty (łac. Macerationes) otrzymywane są z surowców śluzowych przez wytrawianie ich wodą o temperaturze pokojowej. Grubo rozdrobniony, suchy surowiec lub całe nasiona należy zalać wodą o temperaturze pokojowej, zamieszać i pozostawić na ok. 30 minut do 2 godzin, od czasu do czasu mieszając. Gotowy macerat o konsystencji lepkiego kleiku przecedzić przez podwójną gazę lub płótno. Do jego przygotowania nie należy wykorzystywać garnków miedzianych, aluminiowych, niklowanych lub z uszkodzoną emalią. Z jednej części surowca roślinnego uzyskuje się 20 części preparatu. Najczęściej maceraty wykonywane są z korzenia prawoślazu i całych nasion lnu.
Syropy (Sirupus) obecnie są rzadko przygotowywane w domu ze względu na duży wybór gotowych preparatów. Bardzo popularnym lekiem na kaszel i ból gardła jest jednak sporządzany w warunkach domowych syrop z cebuli, często z dodatkiem czosnku.
Czy wyciągi roślinne można słodzić?
Wiele osób nie przepada za specyficznym smakiem leków ziołowych, w związku z czym kusi je możliwość jego poprawy przez dodanie cukru. Posłodzenie przetworów zawierających substancje gorzkie zdecydowanie osłabi ich działanie, ponieważ związki goryczowe pobudzają apetyt i wpływają korzystnie na proces trawienia właśnie dzięki gorzkiemu smakowi. Niewskazane jest zatem dodawanie cukru do wyciągu z korzenia goryczki, korzenia arcydzięgla, ziela piołunu, ziela bylicy, kłączy tataraku, liści bobrka czy ziela glistnika. Jednak w niektórych przypadkach osłodzenie ziołowego przetworu jest nawet zalecane – szczególnie dodatek miodu zwiększy nie tylko walory smakowe, ale też wzmocni wykrztuśne działanie wyciągów z owoców anyżu, ziela pierwiosnka, igliwia sosnowego lub świerkowego czy też ziela tymianku. Korzystny wpływ na smak i zapach mogą też mieć wodne wyciągi z owoców (np. dzikiej róży, głogu, jarzębiny, czarnego bzu), które jednocześnie zwiększą wartość leczniczą przetworu.
Zioła do użytku zewnętrznego
Surowców zielarskich używa się również zewnętrznie – w postaci kąpieli, płukanek, nasiadówek, irygacji i okładów. Na skórę i błony śluzowe stosuje się nawet nalewki, które po odpowiednim rozcieńczeniu wodą wykorzystywane są jako płukanki lub okłady, nieliczne (np. nalewka z ziela bertramu, nalewka ciemiężycowa) nawet bez rozcieńczania.
Kąpiele ziołowe przyrządza się z jednego lub z kilku surowców roślinnych. Kąpiel z wyciągiem z ziela kozłka lekarskiego (waleriana), melisy czy rozmarynu pozwala ukoić nerwy. W stanach zapalnych skóry pomocny jest natomiast perz, szałwia, fiołek trójbarwny i nagietek.
Kataplazmy to rodzaj okładu, który wykonuje się ze świeżych ziół. Rozdrobniony surowiec należy zawinąć w gazę i zalać na kilka minut wrzącą wodą w proporcji 1:1. Wyjęty z wrzątku okład studzi się do odpowiedniej temperatury i przykłada do objętych chorobą miejsc. Całość można również nakryć folią, aby zabezpieczyć okład przed wysychaniem. Kataplazmy przygotowuje się z surowców śluzowych (działanie kojące, zmiękczające), dodatkiem mogą być również surowce olejkowe.
Zimne kompresy również robi się ze świeżych, rozdrobnionych ziół. Największą popularnością cieszy się okład z liści babki na stłuczone i obtarte miejsca kończyn.
Irygacje i nasiadówki mają duże znaczenie w łagodzeniu schorzeń dotyczących układu moczowo-płciowego u kobiet.
Olejki eteryczne
Odrębną grupą preparatów pochodzenia roślinnego są olejki eteryczne. Z uwagi na ich dużą aktywność biologiczną i drażniące działanie nie jest wskazane przyjmowanie ich doustnie. Mogą być natomiast stosowane na skórę lub w postaci inhalacji.
Zewnętrznie olejków eterycznych używa się najczęściej w postaci maści, którymi nacierana jest skóra np. klatki piersiowej (przy przeziębieniu) lub miejsc objętych bólem. Do masażów można używać olejku (kilka kropel) rozcieńczonego w tzw. nośniku – oleju bazowym. Olejki nie mogą być stosowane na otwarte rany, gdyż w ten sposób substancje czynne przedostają się do krwioobiegu. Właściwości tych substancji wykorzystuje się też w kąpielach leczniczych. Taka kąpiel powinna trwać 10–30 minut. Przed pierwszym zastosowaniem określonego olejku należy przeprowadzić test skórny. Brak zmian skórnych, swędzenia lub pieczenia w ciągu 24 godzin oznacza, że olejek może być stosowany.
Inhalacje wykonuje się przez dodanie kilku kropel olejku (5–10) do gorącej wody (60–70°C, ok. 0,5 l) i wdychanie powstającej nad jej powierzchnią pary, która zawiera olejek. Najlepszy efekt osiąga się, nachylając się nad naczyniem z wodą i olejkiem oraz przykrywając głowę ręcznikiem. Metoda ta jest jednak nieodpowiednia dla małych dzieci, u których wystarczająca będzie aplikacja kilku kropel olejku na pieluszkę znajdującą się w pobliżu łóżeczka. Jedną z podstawowych zasad aromaterapii jest niestosowanie więcej niż pięć olejków w jednej mieszance. Ważna jest również zmiana okresowa kompozycji olejkowych, ze względu na możliwość wystąpienia tzw. zjawiska tolerancji.
Przechowywanie
Jednym z ważniejszych aspektów korzystania z dobrodziejstw natury w postaci ziół jest ich prawidłowe przechowywanie. Przede wszystkim surowiec roślinny należy chronić przed dostępem do wilgoci i powietrza. Przechowywany powinien być w niskiej temperaturze, bez dostępu do światła. Ochrona przed nasłonecznieniem ma też duże znaczenie w przypadku nalewek, gdyż światło katalizuje reakcje typu utleniania i hydrolizy. Nalewki trzeba zatem przechowywać w szczelnych naczyniach z ciemnego szkła, w temperaturze pokojowej. Wyciągi wodne powinny być wykorzystywane bezpośrednio po przygotowaniu. Napary, odwary i maceraty są wyjątkowo nietrwałe, zwłaszcza w cieple. Należy je zużyć w ciągu 24 godzin, ewentualnie przechowywać w lodówce do 2 dni.
Autor: mgr farm. Marta Kuc
Źródło: Świat farmacji, 01/2021
Zdjęcie: pixabay.com