Pokaż menu

Aktualności

Rodzaje i właściwości błonnika

Odpowiednia podaż błonnika w diecie jest podstawą profilaktyki oraz leczenia otyłości, cukrzycy a także chorób układu krążenia i przewodu pokarmowego. Wiele danych wskazuje, że spożycia włókna roślinnego na poziomie ok. 30–40 g/dobę zwiększa uczucie sytości, sprzyja redukcji masy ciała oraz poprawia profil lipidów we krwi.

2 listopada, 2025 czytaj więcej

Na grzyby tylko z głową

Jesień to czas, kiedy w polskich lasach pojawiają się grzyby. I choć w naszym kraju jest coraz większa świadomość niebezpieczeństw związanych ze spożywaniem nieznanych gatunków, to niestety na oddziałach szpitalnych co roku odnotowuje się przypadki ciężkich zatruć grzybami, a nawet zgonów.

26 października, 2025 czytaj więcej

Witamina D i jej rola  w organizmie człowieka 

Ponad 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D. Jej  głównym źródłem jest synteza skórna, która zachodzi  pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Może  ona pokryć nawet 90 proc. dziennego zapotrzebowania  na tę witaminę. Niestety w naszym kraju jest to możliwe  jedynie w letnich miesiącach (przy  odpowiedniej ilości słonecznych dni).

19 października, 2025 czytaj więcej