Aktualności
Rodzaje i właściwości błonnika
Odpowiednia podaż błonnika w diecie jest podstawą profilaktyki oraz leczenia otyłości, cukrzycy a także chorób układu krążenia i przewodu pokarmowego. Wiele danych wskazuje, że spożycia włókna roślinnego na poziomie ok. 30–40 g/dobę zwiększa uczucie sytości, sprzyja redukcji masy ciała oraz poprawia profil lipidów we krwi.
Na grzyby tylko z głową
Jesień to czas, kiedy w polskich lasach pojawiają się grzyby. I choć w naszym kraju jest coraz większa świadomość niebezpieczeństw związanych ze spożywaniem nieznanych gatunków, to niestety na oddziałach szpitalnych co roku odnotowuje się przypadki ciężkich zatruć grzybami, a nawet zgonów.
Witamina D i jej rola w organizmie człowieka
Ponad 90 proc. Polaków ma niedobór witaminy D. Jej głównym źródłem jest synteza skórna, która zachodzi pod wpływem promieniowania ultrafioletowego. Może ona pokryć nawet 90 proc. dziennego zapotrzebowania na tę witaminę. Niestety w naszym kraju jest to możliwe jedynie w letnich miesiącach (przy odpowiedniej ilości słonecznych dni).