Olejki eteryczne i ich wykorzystanie w farmakoterapii
Na skalę przemysłową produkuje się obecnie ok. 300 olejków eterycznych. Są wykorzystywane w przemyśle perfumeryjnym i farmaceutycznym. Warto przypomnieć, które z nich wykazują właściwości pielęgnacyjne, a które lecznicze – antybakteryjne, wykrztuśne, spazmolityczne, przeciwbólowe, rozgrzewające.
Rośliny lecznicze zawierają wiele substancji czynnych, którym zawdzięczają swoje działanie. Należą do nich m.in. olejki eteryczne. Są to mieszaniny związków naturalnych lotnych z parą wodną. Pod względem budowy chemicznej są bardzo heterogenną grupą produktów roślinnych. Wyróżnia się ją na podstawie cech fizykochemicznych oraz technologii otrzymywania. W roślinach zlokalizowane są w tworach tkanki wydzielniczej, takich jak włoski, komórki olejkowe, zbiorniki wydzielnicze, które znajdują się w różnych częściach rośliny. Zawartość olejków w roślinach mieści się w granicach 1–3% i zależy od części rośliny, z której są pozyskiwane. Olejki z reguły charakteryzują się silnym i przyjemnym zapachem, płynną konsystencją, lotnością (w odróżnieniu od tłuszczów), czynnością optyczną oraz znaczną lipofilnością i charakterystycznym zapachem. Otrzymywane są poprzez destylację z parą wodną lub wytłaczanie. Ze względu na łatwość otrzymywania z roślin olejki eteryczne należą do najlepiej poznanych wytworów świata roślinnego. Skład chemiczny tych mieszanin poznano jednak znacznie później, dopiero w XX wieku.
W skład olejków eterycznych wchodzi wiele różnorodnych związków chemicznych, jak związki terpenowe, fenole, alkohole, estry, ketony, aldehydy, laktony, kumaryny. Z reguły jeden z nich jest dominujący i określany jako główny składnik olejku, odpowiedzialny za jego właściwości. Olejki mogą wywierać działanie przeciwzapalne, moczopędne, uspokajające, żółciopędne i żółciotwórcze, rumieniące, spazmolityczne, sekretolityczne, wykrztuśne, antyseptyczne, rozkurczające. Różnorodność składników decyduje o różnokierunkowym działaniu farmakologicznym i zastosowaniu. Olejki eteryczne mogą być stosowane w postaci rozcieńczonych roztworów, zarówno doustnie, jak i zewnętrznie. Doustnie mogą być stosowane napary, odwary, roztwory. Na skórę używane są do wcierań oraz kąpieli o działaniu uspokajającym, odprężającym, rozgrzewającym. Wchodzą także w skład różnych maści, żeli, emulsji, balsamów i innych postaci leku stosowanych zewnętrznie. W stanach chorobowych górnych dróg oddechowych wykorzystywane są do inhalacji parowych, zarówno w postaci czystej, jak i mieszanin. Szczególnie korzystny efekt terapeutyczny uzyskuje się w leczeniu stanów zapalnych zatok. Inhalacje parowe są najskuteczniejszą metodą stosowania olejków w tych schorzeniach. Olejki drażnią bowiem błonę śluzową zatok i jamy nosowej, powodując nasilone wydzielanie śluzu i pobudzenie ruchu rzęsek wyścielających błony. Prowadzi to do rozrzedzenia śluzu i poprawia odpływ zalegającej w zatokach wydzieliny. Ponieważ olejki zawierają wiele substancji o silnych właściwościach przeciwbakteryjnych, ich działanie w chorobach zatok jest kompleksowe.
Charakterystyka składników olejków
Obecne w olejkach terpeny działają wykrztuśnie, odkażająco, moczopędnie i przeciwzapalnie. Są one głównym składnikiem następujących olejków eterycznych:
- olejek sosnowy (łac. Oleum Pini) – otrzymywany przez destylację z parą wodną młodych wierzchołków oraz świeżego igliwia sosnowego. Olejek zawiera mieszaninę α- i β-pinenu, a także borneol i limonen. Charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym i odkażającym. Stosowany jest do inhalacji w schorzeniach górnych dróg oddechowych oraz do kąpieli odkażających i wcierań rozgrzewających w bólach reumatycznych.
- olejek jałowcowy (łac. Oleum Juniperi) otrzymywany jest z owoców jałowca. Głównym składnikiem olejku jest α- i β-pinen, kamfen i terpineol. Działa moczopędnie, bakteriobójczo oraz drażniąco na skórę.
- olejek jodłowy (łac. Oleum Abietis) zawiera mieszaninę α- i β-pinenu. Charakteryzuje się działaniem wykrztuśnym oraz antyseptycznym.
- olejek terpentynowy (łac. Oleum Terebinthinae) otrzymuje się przez destylację z parą wodną żywicy sosnowej lub przez destylację odpadów drewna sosnowego. Żywica sosnowa (łac. Balsamum Pini) to wydzielina powstająca na skutek nacięcia pni sosnowych. Wykazuje działanie odkażające na skórę, łagodnie rozgrzewające. Stosowany jest zewnętrznie jako środek drażniący skórę i przeciwbólowy.
Związkiem pokrewnym terpenom są azuleny. Występują one w olejkach z kwiatu rumianku, ziela krwawnika, piołunu i tataraku. Olejek zawarty w kwiatach rumianku pospolitego zawiera chamazulen, wykazujący działanie przeciwzapalne na skórę i błony śluzowe. Azulen występujący w olejku z ziela krwawnika stosowany jest jako środek przeciwzapalny i słabo bakteriostatyczny. Obecny w zielu piołunu olejek zawiera tujon, który wzmaga apetyt, pobudza trawienie, działa żółciopędnie i antyseptycznie. Olejek z kłącza tataraku zawiera α- i β-azaron o działaniu pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego. Wchodzące w skład tego olejku pochodne azaronu działają uspokajająco i wzmacniająco, a podane zewnętrznie – przeciwzapalnie, ściągająco i bakteriobójczo.
Związkiem pokrewnym terpenom jest także cyneol, składnik olejku eukaliptusowego (łac. Oleum Eucalypti) i szałwiowego (łac. Oleum Salviae). Olejek eukaliptusowy (łac. Eucalyptus globulus) otrzymywany jest ze świeżych liści i ulistnionych gałązek. Wykazuje działanie rozrzedzające wydzielinę oskrzelową i wykrztuśne. Stosowany jest do inhalacji oraz zewnętrznie jako środek rozgrzewający. Olejek szałwiowy otrzymywany jest z liści szałwii lekarskiej. Ma działanie odkażające i przeciwpotne, przeciwdziała nadmiernemu przetłuszczaniu się skóry, wypadaniu włosów i łupieżowi; jest także stosowany w przemyśle kosmetycznym.
Fenole występujące w olejku eterycznym działają odkażająco, rozkurczająco na mięśnie gładkie oskrzeli i wykrztuśnie. Substancje te występują w:
- olejek anyżowy (łac. Oleum Anisi) otrzymywany jest z owoców biedrzeńca anyżu. Jego głównym składnikiem jest anetol. Olejek wtarty w skórę początkowo drażni ją, zwiększa jej ukrwienie, a następnie działa znieczulająco. Ma także działanie odkażające. Wewnętrznie działa wykrztuśnie i pobudzająco na wydzielanie soku żołądkowego. Stosowany jest do inhalacji, a w pediatrii jako środek wiatropędny. Ma również zastosowanie jako środek smakowy i aromatyzujący w przemyśle spożywczym oraz perfumeryjnym.
- olejek goździkowy (łac. Oleum Caryophylli) otrzymywany jest z młodych pąków drzewa goździkowca korzennego. Głównym składnikiem jest eugenol. Olejek stosowany jest jako środek antyseptyczny i przeciwzapalny oraz miejscowo znieczulający na skórę.
- olejek koperkowy (łac. Oleum Foeniculi) zawiera anetol. Otrzymywany jest z rozdrobnionych owoców kopru włoskiego. Ma działanie wiatropędne, żółciopędne, moczopędne, przeciwbakteryjne i przeciwgrzybicze.
- olejek macierzankowy (łac. Oleum Serpylli) pozyskiwany jest z ziela macierzanki piaskowej. Zawiera tymol. Działa wykrztuśnie, odkażająco, przeciwzapalnie, uspokajająco i wiatropędnie.
- olejek tymiankowy (łac. Oleum Thymi) otrzymywany jest z ziela tymianku pospolitego. Zawiera tymol i karwakrol, który hamuje rozwój flory bakteryjnej, zwłaszcza w jamie ustnej i gardle. Zastosowany na skórę drażni ją i powoduje jej przekrwienie
Alkohole będące składnikiem olejku eterycznego działają żółciopędnie, żółciotwórczo, rozkurczająco i wiatropędnie. Związki te występują w następujących olejkach:
- olejek miętowy (łac. Oleum Menthae) pozyskiwany jest z liści mięty pieprzowej; ma działanie odkażające, rozkurczające oraz uspokajające. Zastosowany na skórę i błony śluzowe działa miejscowo silnie bakteriobójczo, przeciwbólowe, chłodząco i przeciwzapalnie. Wyizolowany z olejku mentol ma słabe działanie żółciotwórcze i rozkurczające, natomiast silniej działa odkażająco. Zastosowany zewnętrznie ma działanie bakteriobójcze, przeciwświądowe, miejscowo znieczulające i przeciwzapalne.
- olejek kolendrowy (łac. Oleum Coriandri) otrzymywany jest z owoców kolendry siewnej; zawiera linalol. Ma działanie rozkurczające i wiatropędne, żółciopędne, przeciwbakteryjne. Zastosowany zewnętrznie działa keratolitycznie na skórę oraz powoduje nieznaczne miejscowe przekrwienie i podrażnienie skóry. Ponadto działa miejscowo przeciwbakteryjnie i przeciwgrzybiczo.
- olejek majerankowy (łac. Oleum Majoranae) pozyskiwany jest z ziela majeranku ogrodowego. Zawiera terpineol. Zwiększa wydzielanie żółci, jest stosowany przy wzdęciach oraz w celu pobudzania trawienia.
Estry, takie jak octan linalolu i borneolu, charakteryzują się przyjemnym zapachem i wykorzystywane są głównie w przemyśle perfumeryjnym. Wykazują także działanie uspokajające. Estry występują w olejku lawendowym i kozłkowym.
Olejek lawendowy (łac. Oleum Lavandulae) zawiera octan linalolu, który zmniejsza stan napięcia nerwowego, uczucie niepokoju nerwowego, wykazuje działanie przeciwbakteryjne, przeciwgrzybicze oraz przeciwzapalne. Stosowany zewnętrznie działa przeciwbakteryjnie, przeciwświądowo i przeciwbólowo. Octan borneolu występujący w olejku walerianowym (łac. Oleum Valerianae) ma działanie uspokajające i wzmacniające.
Substancje o charakterze ketonów występują w:
- olejku kminkowym (łac. Oleum Carvi) otrzymywanym z owoców kminku zwyczajnego. Zawiera karwakrol o działaniu rozkurczającym i wiatropędnym.
- olejku koperkowym (łac. Oleum Foeniculi), który zawiera fenchon o działaniu wykrztuśnym i rozkurczającym.
- olejku cynamonowym (łac. Oleum Cinnamomi) otrzymywanym przez destylację drzewa i liści cynamonowca kamforowego. Głównym składnikiem jest kamfora, która stanowi ok. 50% składu olejku wyodrębnionego z tej rośliny. Obecnie kamfora otrzymywana jest syntetycznie z pinenu. Wykazuje działanie pobudzające, antyseptyczne, miejscowo znieczulające, rozgrzewające.
Aldehydy występują głównie w olejku cynamonowym, anyżowym, a ponadto w melisowym i pomarańczowym. Aldehyd cynamonowy otrzymywany jest z kory cynamonowca cejlońskiego i charakteryzuje się działaniem przeciwbakteryjnym, przeciwbólowym, rozkurczającym, żółciopędnym i pobudzającym wydzielanie soku żołądkowego. Olej z liści melisy lekarskiej (łac. Oleum Melissae) ma działanie uspokajające, nasenne, spazmolityczne oraz bakteriostatyczne. Olejek pomarańczowy (łac. Oleum Aurantii) otrzymywany jest ze skórek owoców pomarańczy słodkiej lub gorzkiej. Ma działanie spazmolityczne, wykrztuśne, żółciopędne i wiatropędne.
Olejki zawierające laktony występują w korzeniu lubczyku i omanu. Korzeń lubczyku (łac. Levistici radix) zawiera ftalidy o działaniu słabo moczopędnym i bakteriobójczym. Korzeń omanu (łac. Inulae radix) zawiera alanolakton, który działa moczopędnie, przeciwbakteryjnie i wykrztuśnie oraz pobudza czynność żołądka i jelit.
Olejek z korzenia pietruszki zawiera kumaryny, które mają działanie moczopędne, antyseptyczne i wiatropędne.
Autor: dr n. farm. Maria Szcześniak
Źródło: Świat farmacji, 03/2021
Zdjęcie: pixabay.com