Suplementy diety – wspomaganie naturalnej odporności
Odporność to zespół różnych barier i mechanizmów działających w organizmie człowieka, dzięki którym możliwa jest obrona przed przynoszącymi choroby patogenami. Obronę zapewniają naturalne bariery, takie jak skóra, śluzówki, ale również odruchy, jak kichanie, kaszel, łzawienie, biegunka.
Odpornością nabytą określamy mechanizmy obronne względem antygenu, uzyskane w trakcie życia człowieka. Odporność nabytą dzielimy na bierną i czynną. Odporność bierna powstaje w wyniku przejścia przeciwciał z organizmu matki do organizmu płodu lub w sposób sztuczny w wyniku podania surowicy. Odporność czynną nabywamy w sposób naturalny w wyniku przebytych chorób zakaźnych lub w sposób sztuczny poprzez szczepienia.
W okresie jesienno-zimowo-wiosennym wskutek niekorzystnych warunków obniża się działanie układu odpornościowego, co spowodowane jest:
- niedostosowaniem ubioru do pogody,
- niedotlenieniem wynikającym z siedzącego stylu życia,
- przemęczeniem,
- zbyt krótkim czasem snu,
- nieprawidłowym odżywianiem (np. brak witamin),
- infekcjami.
Czynniki te prowadzą do zaburzeń fizjologicznych ustroju, a w dalszym czasie do obniżenia odporności.
Bardzo duży wpływ na odporność organizmu ma krew i narządy krwiotwórcze. Skóra i komórki wyścielające układy: oddechowy, pokarmowy oraz moczowo-płciowy tworzą barierę dla drobnoustrojów. Jeżeli jednak czynniki chorobotwórcze przenikną przez miejsce, w którym ciało jest uszkodzone, wówczas do akcji wkraczają komórki układu odpornościowego. Rozpoznają one ciała obce i rozwija się odpowiedź immunologiczna, w wyniku której drobnoustroje są neutralizowane i niszczone. Jeżeli jest to powtórne zakażenie tym samym czynnikiem chorobotwórczym, to układ reaguje się szybciej niż poprzednio – jest to tzw. odporność nabyta, czyli wtórna odpowiedź immunologiczna. Swoistość i różnorodność odpowiedzi oraz pamięć immunologiczna są kluczowymi cechami odporności nabytej. Mechanizmy odporności nabytej i wrodzonej są ze sobą nierozerwalnie związane.
Odporność organizmu podnosimy poprzez:
- hartowanie ciała (zimny prysznic, sauna),
- prowadzenie zdrowego trybu życia (dużo ruchu, świeże powietrze, urozmaicone posiłki bogate w witaminy, itp.),
- spożywanie owoców, owoców mrożonych, warzyw, chudego nabiału,
- urozmaicanie diety o makro- i mikroelementy,
- spożywanie dużej ilości płynów (wody mineralne, naturalne soki, herbaty ziołowe wzbogacone we flawonoidy),
- niepalenie papierosów i ograniczenie picia alkoholu,
- karmienie niemowlęcia piersią (wraz z mlekiem dziecko przyjmuje przeciwciała odpornościowe matki, co chroni je przed infekcjami),
- przyjmowanie dostępnych w aptece suplementów diety, które pobudzają niespecyficzną odporność organizmu.
Preparaty korzystnie wpływające na układ immunologiczny powinny być stosowane zwłaszcza przez:
- kobiety ciężarne i karmiące,
- noworodki i dzieci,
- palaczy,
- alkoholików,
- wegetarian i osoby na diecie.
Z suplementów diety znacznie częściej korzystają kobiety niż mężczyźni. Najchętniej spożywają je osoby młode, do 24. roku życia oraz osoby powyżej 65. roku życia.
Probiotyki to naturalne substancje lub wyciągi roślinne, które silnie wspierają i pobudzają do działania układ immunologiczny organizmu, nie niszcząc przy tym naturalnej, „przyjaznej” flory bakteryjnej oraz nie powodując skutków ubocznych. Bakterie probiotyczne są w stanie przetrwać w układzie trawiennym, dotrzeć do jelit, osiedlić się tam i przetrwać szereg dni, oddziałując pozytywnie na funkcjonowanie układu pokarmowego. Wypierają one bowiem z przewodu pokarmowego inne, przeważnie chorobotwórcze mikroorganizmy. Aktywność antybakteryjna probiotyków związana jest z wytwarzaniem przez nie specyficznych substancji, wśród których największe znaczenie ma kwas mlekowy. Probiotyki, osadzone na ścianach jelit tworzą barierę dla drobnoustrojów chorobotwórczych, uniemożliwiając im przedostawanie się do krwioobiegu. Jednocześnie wygrywają z nimi walkę o składniki odżywcze i receptory w ścianach jelita grubego, tworząc dodatkowo środowisko niesprzyjające ich rozwojowi. W trudniejszych przypadkach probiotyki mobilizują do walki układ odpornościowy, pobudzając wytwarzanie przeciwciał.
Prebiotyki zawierają węglowodany, pobudzające wzrost pożytecznych szczepów mikroorganizmów żyjących w jelicie. Poprzez stosowanie prebiotyków można sterować rozwojem dobroczynnych bakterii, a tym samym hamować namnażanie się bakterii szkodliwych, osłabiających odporność organizmu. Z badań wynika, że właściwości prebiotyczne mają inulina i oligofruktoza, występujące w cykorii, porach, karczochach, czosnku, szparagach, cebuli oraz w bananach. Podobne właściwości ma galaktoza, występująca w zbożach – owsie i jęczmieniu oraz w roślinach strączkowych. Udowodniono, że prebiotyki w dużym stopniu przyczyniają się do prawidłowego procesu dojrzewania mózgu dziecka, zapobiegają namnażaniu się chorobotwórczych bakterii oraz pobudzają wzrost w jelicie grubym dobrych bakterii, wzmacniających odporność młodego organizmu. Prebiotyki wykorzystywane są także przy produkcji mleka modyfikowanego, które podawane jest niemowlętom nie karmionym mlekiem matki.
Suplementy zawierające minerały chelatowe gwarantują najwyższą przyswajalność i biodostępność składników mineralnych. Większość preparatów występuje w postaci soli mineralnych, które charakteryzują się znikomą przyswajalnością przez organizm. W oparciu o najnowsze technologie osłabia się nadmierną aktywność minerałów poprzez uwięzienie ich w specjalnych „szczypcach’’ zbudowanych z aminokwasów. Są to cząsteczki obojętne, odporne na działanie innych składników o przeciwnym ładunku elektrycznym. Ich masa cząsteczkowa jest tak mała, że swobodnie przechodzą przez ścianę jelita. Proces chelatacji gwarantuje:
- większą trwałość w trakcie procesów trawienia,
- przedłużenie działania,
- stałe wchłanianie się składników do organizmu, zapewniając odpowiedni ich poziom przez cały dzień (12–18 godzin).
Wiązania chelatowe dostarczają do komórki pożywienie i zabierają niepotrzebne jej produkty przemiany materii, a synergizm działania składników powoduje silne ich przyswojenie.
Rola witamin w prawidłowym funkcjonowaniu organizmu, w tym układu odpornościowego jest powszechnie znana. Głównym ich źródłem powinna być żywność lecz przy niewłaściwej diecie i w sytuacjach infekcyjnych wskazana jest dodatkowa suplementacja. Typowe objawy związane z niedoborem jednej witaminy występują jednak niezmiernie rzadko. W związku z tym, zdaniem farmakologów, wskazane jest podawanie kilku witamin równocześnie i to najlepiej razem ze związkami mineralnymi. Wchłanianie makro- i mikroelementów jest łatwiejsze wraz z równoczesnym podaniem witaminy A i D, preparaty żelaza należy podawać łącznie z witaminą C i miedzią, natomiast witamina B6 powinna być łączona z chromem.
Witamina A, zwana retinolem, jest pochodną karotenu. Wpływa m.in. na podział komórek oraz prawidłowy stan nabłonka.
Witamina D nazywana jest witaminą przeciwkrzywiczą. Warunkuje prawidłową gospodarkę wapniową organizmu, ponieważ ułatwia magazynowanie wapnia w kościach i zębach.
Witamina E, czyli tokoferol, jest antyoksydantem, który chroni inne witaminy przed utlenianiem oraz ułatwia usuwanie wolnych rodników.
Witamina K występuje w przyrodzie jako witamina K1 (fitomenadion) i witamina K2 (menachinon). Jest ona syntetyzowana przez bakterie jelitowe w przewodzie pokarmowym człowieka. Jej główna rolą jest udział w tworzeniu czynników krzepnięcia krwi (II, VII, IX, X).
Witamina C, czyli kwas askorbinowy – bierze udział w procesach oksydoredukcyjnych, wpływa na funkcjonowanie układu odpornościowego oraz ma działanie odtruwające. Odgrywa szczególną rolę w okresie przeziębienia – zapobiega infekcjom wirusowym i bakteryjnym oraz, co ważne, likwiduje wolne rodniki, które tworzą się w trakcie wielu chorób i mogą uszkadzać tkanki organizmu.
Witaminy B1, B2, B6, B12, kwas foliowy
Witamina B1, czyli tiamina, wpływa m.in. na prawidłową przemianę węglowodanów. Bierze udział w procesie oddychania tkankowego oraz prawidłowego funkcjonowania układu nerwowego. Witamina B2, ryboflawina, bierze udział w przemianach żelaza oraz, podobnie jak witamina B1, w przemianach węglowodanów. Ponadto warunkuje prawidłowy proces oddychania tkankowego. Witamina B6, pirydoksyna, jest odpowiedzialna w znacznej mierze za przemiany białek w ustroju. Pełni znaczącą rolę w procesach odpornościowych i krwiotwórczych organizmu. Witamina B12, cyjanokobalamina, odgrywa kluczową rolę w syntezie kwasów nukleinowych, krwinek czerwonych oraz w przemianie tłuszczów i węglowodanów. Witamina P, rutyna, chroni witaminę C przed utlenianiem i działa z nią synergistycznie. Ponadto uszczelnia drobne naczynia krwionośne i zwiększa odporność w infekcjach. Suplementy diety wpływające na podwyższenie odporności organizmu to także produkty naturalne pochodzenia roślinnego lub zwierzęcego. Wśród roślin wymienia się np. czosnek, który zawiera allicynę, odpowiadającą za profilaktyczne i terapeutyczne działanie tej rośliny. Związki zawarte w czosnku efektywnie niszczą drobnoustroje w drogach oddechowych, moczowych, płucach i jamie ustnej, a także hamują rozwój grzybów pleśniowych i wspomagają pracę układu odpornościowego.
Suplementem diety o działaniu immunostymulującym są również preparaty pszczele. Mleczko pszczele zawiera m.in.: witaminy, białka i aminokwasy egzogenne, mikro- i makroelementy (K, Ca, Fe, Mg), enzymy i hormony pszczele.
Produkty zwierzęce natomiast to oleje rybie, które uzupełniają codzienną dietę w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe (WNKT) omega-3 oraz witaminy A, D i E. Nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 wzmacniają system odpornościowy organizmu. Olej z wątroby rekina stanowi naturalne źródło: alkilogliceroli (AKG), skwalenu i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 (NNKT). AKG podnoszą aktywność i skuteczność mechanizmów odpornościowych, wpływają na poprawne funkcjonowanie szpiku kostnego, stymulują wytwarzanie czerwonych i białych krwinek oraz biorą udział w przebiegu prawidłowego procesu krzepnięcia krwi. Skwalen jest bardzo silnym i cennym antyutleniaczem o silnych właściwościach przeciwzapalnych i ochronnych, aktywuje i koordynuje pracę układu immunologicznego, chroni organizm przed infekcjami. NNKT omega-3 są konieczne do zapewnienia prawidłowego przebiegu szeregu procesów biochemicznych zachodzących w organizmie człowieka, regulują przemianę materii i przyspieszają leczenie procesów zapalnych w organizmie. Kwasy te nie są samoistnie wytwarzane przez organizm.
Autor: mgr farm. Dariusz Kuźnicki
Źródło: Świat farmacji, 10/2020