Zdrowy mały człowiek
Przeziębienia w naszej strefie klimatycznej jesienią i zimą to norma. Na infekcje szczególnie narażone są maluchy. Istnieją jednak metody, które mogą pomóc w budowaniu dziecięcej odporności. Wiadomo, że wszystkich infekcji nie unikniemy. Możemy jednak zmniejszyć ich ilość, poprzez stopniowe wzmacnianie odporności dziecka, dzięki kilku prostym i naturalnym sposobom.
ZACZNIJMY OD DIETY
To co jemy, wpływa na nasz nastrój i zdrowie. Podobnie jest w przypadku naszych pociech. Dieta jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na ich odporność. Rodzice powinni pamiętać, że aż 70% komórek odpornościowych znajduje się w układzie pokarmowym. Organizm człowieka, by prawidłowo funkcjonować, potrzebuje zbilansowanej dawki witamin i minerałów – wg naukowców 13 witamin i 12 minerałów. A młode, rozwijające się organizmy – nawet więcej. Dlatego przygotowując codzienne posiłki należy zadbać o to, by w jadłospisie nie zabrakło warzyw, owoców, chudego mięsa, nabiału, kaszy, ciemnego ryżu, tłustych ryb, tłuszczów roślinnych oraz pieczywa pełnoziarnistego. Musimy pamiętać przede wszystkim o królowej witamin, czyli witaminie C. Znajdziemy ją m.in. w malinach, kiwi, czarnej porzeczce, jagodach, truskawkach, gruszkach, śliwkach. Warto włączyć także produkty bogate w prowitaminę A (ma ją m.in. marchewka, jagody, dynia, pomidory, sałata) oraz witaminy z grupy B, które znajdziemy m.in. w mięsie, śliwkach, bananach i fasoli. Natomiast duża ilość słodyczy, przewaga pokarmów smażonych, słonych czy innych wysokoprzetworzonych pogarszają funkcje układu odpornościowego. Lepiej z nich zrezygnować lub mocno ograniczyć.
PAMIĘTAJMY O DOBRYCH BAKTERIACH…
Budując odporność naszych dzieci, nie zapominajmy także o dobrych bakteriach, czyli probiotykach, bytujących w przewodzie pokarmowym. Naukowcy dowiedli, że konkretne szczepy pomagają nam bronić się przed wirusami i wspierają odporność. Dla rozwoju probiotyków istotne są także prebiotyki, czyli substancje stymulujące wzrost mikroflory jelitowej. Prebiotyki to składniki pożywienia nie ulegające trawieniu, pobudzające wzrost lub aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Występują m.in. w pszenicy, cebuli, czosnku, bananach, porach, szparagach. Oprócz żywności probiotyki i prebiotyki można kupić w aptece w postaci kapsułek lub proszku w saszetkach. Dostępne są specjalne preparaty, przeznaczone dla małych dzieci. Kapsułkę preparatu probiotycznego należy otworzyć, a zawartość wymieszać z letnim mlekiem i podać maluchowi butelką. Starszym dzieciom można podawać środki rozpuszczalne, które dodatkowo wzbogacone są o substancje smakowe, np. truskawkowe. Dawniej preparaty tego rodzaju trzeba było przechowywać w lodówce, aby zachować odpowiednie właściwości, obecnie są bardziej stabilne i często nie ma takiej potrzeby. Za każdym razem jednak należy zapoznać się z ulotką, w której znajdziemy informacje o sposobie przechowywania suplementów.
… I DOBRYCH TŁUSZCZACH
Kolejnym ważnym elementem są dobre tłuszcze, czyli nienasycone kwasy tłuszczowe omega 3, które wspierają układ odpornościowy dziecka. Gdzie je znajdziemy? Ich naturalnym źródłem jest mleko mamy, dlatego w pierwszym roku życia powinno ono stanowić podstawę diety niemowlęcia. Nie każda kobieta decyduje się jednak na karmienie piersią, a niektóre mamy kończą to już po 6. miesiącu życia dziecka. Na szczęście te wartościowe elementy znajdziemy w licznych mlekach modyfikowanych. Są one także zawarte w kaszkach dla niemowląt, jogurtach i kefirach. Ważna jest jednak nie tylko dieta dziecka, ale także sposób odżywiania jego mamy. Mało kto wie, że o odporność dziecka kobieta może zadbać już w okresie ciąży. Przyczynia się do tego przede wszystkim pełnowartościowa dieta.
SEN – DOBRY NA WSZYSTKO
Im go więcej, tym lepiej. Małe dzieci potrzebują znacznie więcej snu niż dorośli. Przykładowo, 1-miesięczne niemowlę śpi nawet 16 godzin w trakcie doby. Z wiekiem długość snu stopniowo się zmniejsza i 3-letnie dziecko śpi mniej więcej 12 godzin. Sen to najlepszy sposób na regenerację organizmu malucha. Rodzice powinni więc zadbać o to, by był on odpowiednio długi i odbywał się w jak najlepszych dla dziecka warunkach.
SPACERÓW MOC
Nieodzownym elementem budowania odporności dzieci jest aktywność na świeżym powietrzu. Nawet jeśli pogoda nie zachęca do tego, warto się przemóc. Przebywanie w różnych warunkach atmosferycznych sprzyja bowiem rozwojowi mechanizmu termoregulacji u dzieci. Spacerujmy więc jak najczęściej. Im więcej kontaktu ze świeżym powietrzem będzie miał nasz maluch, tym lepiej dla jego zdrowia. To jeden z najlepszych sposobów na budowanie silnej odporności. Powinniśmy wyrobić w sobie nawyk wspólnego spacerowania. To korzyść nie tylko dla dziecka, ale także dla rodziców. Dawka ruchu na świeżym powietrzu to doskonały sposób na relaks i uwolnienie endorfin, które poprawią nastrój.
CZYSTY DOM? NIEKONIECZNIE
Coraz częściej mówi się o tym, że perfekcyjna czystość w naszych mieszkaniach nie zawsze jest korzystna. Przesadna sterylność wcale nie wpływa dobrze na odporność naszych pociech. Co ważne, kontakt z niewielką ilością brudu może zmobilizować układ odpornościowy malucha do lepszego działania. Nie chodzi o to, aby od teraz zaprzestać sprzątania. Chodzi raczej o to, by nie popadać w obsesję na punkcie czystości. Trzeba znaleźć złoty środek. Brak higieny powoduje choroby, ale nadmiar higieny i mieszkanie w sterylnych warunkach też nie jest dla dziecka zdrowe, gdyż wywoływać choroby alergiczne. Układ odpornościowy, który nie styka się w codziennym życiu z „banalnymi” bakteriami, ze zwykłym brudem i kurzem, jest niewytrenowany. W pewnym momencie zaczyna reagować na białka, które spotykamy np. w pożywieniu, albo na jakieś pyłki. Powinniśmy czasem dać się dziecku pobrudzić. Konieczne jest mycie rąk po powrocie do domu np. po zabawie na podwórku, szczególnie że dzieci najczęściej bawią się w piaskownicy, w której mogą być jaja pasożytów. Nie należy natomiast biegać za dzieckiem w domu, przebierać za każdym razem, gdy się pobrudzi, nie pozwalać głaskać psów czy kotów – wręcz przeciwnie, powinno mieć kontakt ze zwierzętami. To też przekłada się na rozwój odporności.
Źródło: ABC Aptekarza 1/2018